Rețeta de urzici cu usturoi, hrean și mămăliga nu e deloc complicată și nici nu durează prea mult. Din aproximativ o jumătate de kilogram de urzici, prepari o bunătate de mâncărică.

În apa care clocotește puneți o linguriță de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat (asta e pentru păstrarea unei culori verzi, altfel urzicile se vor înnegri prin fierbere și nu vor mai fi așa apetisante).

Apoi aruncați în oală urzicile spălate. Le fierbeți un sfert de ceas, după care le scurgeți într-o strecurătoare, dar nu aruncați zeama. O puteți bea! Face minuni pentru organism. O mică parte din zeamă vă va folosi un pic mai târziu, tot la prepararea mâncării, așa că e bine să păstrați măcar o cană.

După strecurare, urzicile se toacă mărunt, pe un fund, precum vinetele coapte înainte de a le face salată. Devenite acum o pastă, urzicile se freacă cu două linguri de făină, ca să se lege mai bine. Apoi se pun într-o cratiță cu puțin ulei încins, de nucă de cocos sau măsline.

În cratița în care le căliți adăugați un polonic de zeamă rămasă de la fiert, pentru că altfel ele devin prea uscate și se întăresc de la făină. Amestecați des, ca să se omogenizeze.

Se ține pe foc maximum zece minute, până când rezultatul devine păstos ca o ciulama. Striviți usturoiul și radeți hreanul, în timp ce amestecați periodic în cratiță. Stingeți focul și lăsați un pic să se răcească, apoi adăugați usturoiul pisat.

După ce faceți și mămăliga, puneți urzicile pe o farfurie și presărați deasupra hrean ras. Înainte de a-l așeza peste urzici, hreanul ras trebuie stropit cu oțet, ca să-i taie tăria.